Nepal ,voorjaars trektocht door Helabu en Lantang.

Na een georganiseerde trekking in de herfst van 2004, rond de Manaslu met Fish-tail trekking, hebben mijn vrouw en ik besloten dit voorjaar 2006,een trektocht in Nepal te maken. Daar mijn vrouw vooral geïnteresseerd is in de alpine flora, ze is dan ook lid van de "Nederlandse Rotsplanten Vereniging" en we hebben een redelijke grote tuin met alpine planten. In de herfst van 2004 was het mij opgevallen dat er nauwlijks bloeiende alpine planten voorkomen, op een enkele nabloeier na en wat Gentiana depressa’s. Door een en ander uitvoerig met de sherpa’s te overleggen en verschillende adviezen die we hiervan kregen, hebben we besloten in het voorjaar te gaan. Maart- April zou de beste tijd zijn als we op een hoogte van maximaal 4000m bleven, zouden we nog geen last van veel sneeuw hebben, wel zouden de uitzichten gemiddeld wat minder kunnen zijn.

Zodoende hebben we onze reis als volgt zelf georganiseerd, een vlucht en wat dagen in hotel Kathmandu Guesthouse, geboekt via Snow Leo.Hierna zijn we verhuist naar Nargarkot, om alvast aan de hoogte te wennen en van het uitzicht op de hoogste bergen van de Himalay te genieten. Nagarkot ligt op 2000m op de bergrug om Kathmandu, aan de NO zijde, daar we hier wat meer nachten hadden gepland, hadden we gedacht een redelijke kans om minstens een keer goed zicht te hebben, maar je kunt er in de omgeving ook prachtig wandelen. Daarna zijn we aan de trektocht begonnen hiervoor hebben we, daar de tocht niet zo lang is, 10 dagen gepland. In deze 10 dagen zat een rustdag, en een dag voor de terugrit per bus naar Kathmandu. Deze tocht hebben we geheel zelfstandig van hieruit gepland via internet, met behulp van de sherpa Jwala Tamang. Na de trektocht hadden we nog een aantal dagen in Kathmandu voor site seeing. De hoofdstad van Nepal heeft de meeste wereld erfgoederen per vierkante kilometer, zodat je, je niet hoeft te vervelen. In het laatste hotel hebben we ons maar weer eens echt laten verwennen, en gekozen voor Summit Hotel. Dit hotel is erg op Nederlanders ingesteld. Tijdens de trek hebben we in lodge’s overnacht, zo dat we voor de trek wat hotels met wat minder comfort hadden gekozen wat het verschil wat minder schril maakte.

 

  Nu de trek, we zijn in vier dagen van Sundrijal, op de helling rond de hoofdstad naar het noorden gelopen. Jwala had het zoals beloofd, goed geregeld, zeker voor mijn vrouw ze hoefde alleen haar Canon cameraatje te dragen. Buiten de leidende sherpa Jwala, is mee geweest Shakti, die zeer goed engels sprak en steeds bij haar in de buurt was. Verder Mama die de grootste last droeg, hij was dan ook een ervaren drager, hij wist de weg als de beste, en kwam uit deze regio.

We zijn via de Tharepati pass 3600m naar het oosten afgebogen en afgedaald naar de rivier de Malamchi Khola die we op ongeveer 1750m hoogte zijn over gestoken. Hierna weer omhoog naar Tarkeghyang op 2550m. Hier was een rustdag gepland, Jwala had ons hier echt mee verwend, hij weet wat Europees comfort is, hij is in 2005 drie maanden hier geweest, onder andere hebben we een trektocht van 5 dagen door de Algauer Alpen gemaakt, met als klassieker de Heilbronner Höhenweg er in. Deze lodge in Tarkeghyang had stromend water en een warme douche als de zon voldoende scheen. Verder was er elektriciteit, 220V en dan is er ook TV, en voor als er geen elektriciteit geleverd wordt, zijn er nog zonnecollectoren. De meeste lodge eigenaren hebben, een ander idee van comfort dan wij, bij een van de lodge’s stond een bord voor het raam met de tekst: "Comfort as your home - double layer toilet paper". Op de rustdag hebben we nog de Yangri peak 3771 beklommen, maar helaas had het die nacht geregend zodat we op het hoogste punt weinig uitzicht hadden. Van hieruit zijn we verder naar het zuiden gelopen in drie dagen naar Melamchi, op 846 m. De laatste dag zijn we het meest gedaald, wat echt een aanslag op de knieën was, 1800m dalen.

Door de politieke situatie was het wat problematisch, er was door de regering en het leger een "corfu" uitgeroepen, als antwoordt op de zeven (alle) oppositie partijen die een staking hadden uitgeroepen. Hierdoor was het verboden om naar de hoofdstad te reizen, om demonstraties te voorkomen. Echter onze gids en de gids van twee fransen, de eigenaar van het hotel hebben wat met de legerleiding zitten smoezen, en met onze namen op een blaadje uit een schoolschrift, en wat stempels mocht de bus de volgende ochtend naar Kathmandu vertrekken. Het was wel sneu voor alle Nepalezen die langs de weg stonden en niet mee mochten, terwijl wij maar met 9 reizigers in de bus zaten.

In het voorjaar zijn er inderdaad veel meer bloeiende planten dan in de herfst, maar er is duidelijk een kleinere diversiteit dan in de alpen. Er zijn grote hoeveelheden Rododendrons te zien in vele kleur schakeringen. Diverse Primula’s en een aantal soorten Daphne’s, als pronkstuk hebben we een aantal Pleione humilis kunnen fotograferen. Een orchidee die bulben vormt een soort knollen, en nagenoeg bladloos bloeit, we hebben in onze tuin een aantal soorten uit Formosa, die echter niet winterhard zijn. Uiteraard hebben we diverse exemplaren van de bekende witte orchideeën Coelogyne cristata kunnen zien. Diverse Arisema utile’s, of cobra plant genoemd, die lokaal als medicinale plant wordt gebruikt.

Zeker is het van half maart tot eind april een goede tijd om alpine planten aan de zuid zijde van de Himalay te zien, een hoogte van 2500m tot 4000m is aan te bevelen, hierboven is nog kans veel sneeuw.

Zie voor meer tochten op de site van Jwala Tamang, die ondertussen een eigen trekking organisatie is begonnen, www.holidaydestinytreks.com

Zie voor de alpine planten onze website, of www.rotsplantenvereniging.nl of mail ons voor informatie.

Links: Summit hotel Kathmandu www.summit-nepal.com Snow Leopard www.snowleopard.nl